Monday, January 3, 2011

Powershell Interview Questions and Answers



I have been interviewing for last six years. Recently I added some "powershell questions" in my interview hurdles. I would like SE and DBAs to prepare similar questions before you go for interviews.

my new blog - How to Handle Sexual Harassment at Workplace
Want to prepare in ten minutes - read article Interview and Beyond in 10 Min

Go through following list of questions and blog entries and BEAT IT.

My new blog - How to Handle Sexual Harassment at Workplace

Question 1. What is the best way to find all the sql services on one server?

Ans. There are two ways to do this.

1. get-wmiobject win32_service | where-object {$_.name -like "*sql*"}
2. get-service sql*

Question 2. Hοw tο find out which server and services are running under a specific account?

Ans. Go through my blog for this: Find out which server and services are running under a specific account

Question 3. How do you manage not to take any action for errors while executing powershell?

Ans: -ErrorAction Silentlycontinue

Question 4. Why do you get the error "Cannot bind argument to parameter 'Name' because it is null" in powershell?

Ans: Read my blog Starting Service Using Powershell Commands . I have also described to start the services in this blog.

Custom Search
Question 5. Which class can help us identify whether the m\c is 32 bit or 64?

Ans: win32_computersystem. This can be used as follows:

PS C:\> $server = gwmi -cl win32_computersystem
PS C:\> $server.SystemType
X86-based PC

Question 6. When do you get "getwmicomexception"?

Ans: Read Get-WmiObject : The RPC server is unavailable. (Exception from HRESULT: 0x800706BA) “getwmicomexception,microsoft.powershell” and “getwmicomexception”

Question 7. How to find using powersell if the system is 32 bit or 64 bit?

Ans: Read "How can I tell if my computer is running a 32-bit or a 64-bit version of Windows?"

Question 8. When do you get following error: "getwmicomexception,microsoft.powershell.commands.getwmiobjectcommand"

Ans: Read Get-WmiObject : The RPC server is unavailable. (Exception from HRESULT: 0x800706BA) “getwmicomexception,microsoft.powershell” and “getwmicomexception”

Question 9. How to determine the health of SCOM agent in an environment having hundreds of servers?

Ans: Read blog SCOM Health using Powershell Commands

Most of the readers of this blog also read following interview questions so linking them here:
SQL Azure Interview Questions and Answers Part - 1
SQL Azure Interview Questions and Answers Part - 2
SQL Server DBA “Interview Questions And Answers”
What after Final Year of Education?


Regards,
http://tuitionaffordable.webstarts.com

1 comment:

  1. Windows Powershell Interview questions SharePoint 2010and AnswersClickHere

    ReplyDelete